30 Mart Dünya Bipolar Günü

Güncelleme Tarihi: 30/03/2019

IMG-20181009-WA0006.jpg
  30 Mart Dünya Bipolar Günü, kendisinin de bipolar bozukluğu olduğu kabul edilen ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum gününde kutlanmaktadır. Amaç hastalık konusunda toplumsal duyarlılığı, bilgiyi ve eğitimi artıracak faaliyetlerle tüm dünyada bipolar bozuklukla ilgili farkındalık yaratmak ve toplumsal damgalamayı ortadan kaldırmaktır.

Bir duygudurum bozukluğu olan bipolar bozukluk ya da iki uçlu bozukluk; taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin yaşandığı, duygusal ve davranışsal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastaların olağan iyilik hallerine döndükleri bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalık dönemleri yaşam boyu tekrarlayabilmektedir. Özellikle hastalığın ilk dönemlerinde belirtilerin belirgin olmaması ve değişik zamanlarda farklı hastalık dönemleri ile ortaya çıkması tanı koyma sürecini zorlaştırmakta, uygun tedavinin başlanmasını geciktirebilmektedir. Bunun yanı sıra, tanı konulduktan sonra hastalığın tedavisi etkin şekilde yapılabilmektedir. Hastalık sıklıkla 20li yaşlarda ortaya çıkmakta olup özellikle ağır depresyon dönemleri olan bipolar hastaların %15’i intihar ile yaşamlarını kaybetmektedir. Bipolar bozukluğun biyolojik kökenli bir tıbbi sorun olduğu açıkça bilinmesine rağmen tıptaki diğer sağlık sorunlarından farklı olarak hastalığa yönelik damgalama, bu bozukluğu yaşayan kişilerin toplumsal haklarını kullanmasını engellemekte, yaşam alanlarını ve sosyal çevrelerini kısıtlamaktadır. Dahası sorunu kabullenmelerini ve sağlık hizmetlerine, erken tanı ve etkili tedavilere erişimlerini geciktirmekte, bipolar bozukluğu olan kişi ve ailelerinde tükenmişliğe neden olmaktadır. Bu açılardan farkındalığın oluşması ve etkili baş etme yöntemlerinin geliştirilmesi çok önemli ve hayatidir.
IMG_20181010_114053.jpg

Dünya Bipolar Günü, bu yıl ülkemizde beşinci kez düzenlenmektedir. Bu vesile ile ruh sağlığı alanında faaliyet gösteren mesleki ve sivil örgütler bir araya gelerek, bipolar bozukluğu olan kişi ve ailelerine destek olmak, toplumsal farkındalığı artırmak ve damgalamanın azaltılmasına katkıda bulunmak üzere etkinlikler yapmaktadırlar. Ülkemizde yaklaşık 2 milyon kişinin doğrudan, ailelerle birlikte altı milyon kişinin de dolaylı olarak bipolar bozukluktan etkilendiği düşünülmektedir. Bu veriler, hastalıkla ilgili stratejilerin geliştirilmesinin önemi ortaya koymaktadır.

Bizlerde Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesi çalışanları olarak sıkça bipolar bozukluğa sahip hasta ve yakınları ile temas halindeyiz. Hastalarımızın tedavilerini etkin biçimde sağlamakta; hastalığın doğası, tedavi süreçlerine ilişkin olası durumlar ve hastalığın yinelemesini önleyici stratejiler üzerine hasta ve yakınlarına eğitimler vermekteyiz. Hastalarımız için, hastalık ve süreçlerine ilişkin her zaman ulaşabilecekleri bir merkez niteliğinde olmayı amaçlamaktayız.
aa52f2cc-5708-4125-94c2-9ba8fd73c708.jpg

Önyargılardan uzak ve daha dengeli bir yaşam dileğiyle.

Uzm.Dr.Emel UYSAL